2013-01-19

ChiChiCastenango

Městečko se nachází asi půl hodinu jízdy z Quiche, hlavního města této části/ provincie. Cesta z Nebaj do Quiche (čti Kičé) trvá asi dvě hodiny a je protkána mnoha nádhernými panoramaty a serpentýnami.

Méstečko má na náměstí tržnici, která je poměrně plná i v 'netržní den'. Trhy se konají každý čtvrtek a neděli, takže jsme tu v čas. Nechci tu chodit s nápisem new york na tričku, tak jsem si pořídil místní hřejivý svetřík. Takže být o chlup menší, snědší a mluvit jazykem Quiché, byl bych rodilí maya-boy.

My i kolega Zoltán jsme ubytovaní v Hospedaje Salvador, asi 300m od centra, je to tu čisté a klidné (na rozdíl od jiné části na 8Calle kde jsme hledali ubytko jako první variantu).

Buď jsme klikaři, nebo se tu furt slaví... Chytili jsme oslavy sv. Sebastiana. Průvod nosí tři madony, oděné v mayských barvách, hraje hudba (trubky, činely, bubínky a něco jako velká zvonkohra-dřívka, která odrážejí zvuk do jakýchsi dýní nebo co to je). Před i za průvodem střílejí rachejtle a prostě to žije.

Zubaři
V této oblasti frčí 'zlatá huba', né vážně... Jsou tu něco jako zubaři a na zub vám dají zlaté obroučky, do prostředka hvězdičku, či iniciály. Divná móda ale dost lidí to má...

Pascual Abaj
Místo, kousíček za městem, kde se konají rituály mayské kultury. Lidé to berou docela vážně a chodí na toto místo s místními šamany, přinášejí dary bohům. Místo má hlavní mohylu kde se mohou konat obřady (postavena severně), a několik menších okolo, včetně mohyl postavených do světových stran. Měli jsme štěstí, zrovna se konal jeden obřad. Šamanka připravila šest ohňů, pro štěstí, zdravý dobrý obchod, něco jako očištění rodinné karmy atd.. místo šaman posypal solí, polil asi dřívka něčím - lihem? a zapálil, pronášejí u toho různá zaklínání. Potom rodina co si obřad zaplatila lije do ohně tequilu. Sype tabák, nebo kouří přímo s šamanem. Něco jsem i nafotil, smíse to, ale bez blesku, a s trochou respektu ve tváři.

Šamani
Ve městě je asi 300 šamanů ( podle mě to vychází alespoň na každou druhou či třetí rodinu jeden). Šamanství se dědí z otce na syna či dceru. Terry Pratchett by to dozajista nazval "Čaroprávností". Dokonce je zde prý i 150 šamanek ( jen nevím jestli je to celkem 450 dohromady nebo 300 včetně žen). Tyto detaily mám od průvodkyně Tomsy, která si za cca hodinovou procházku s výkladem řekla Q50na osobu, ale jo, mam tam stát a tupě koukat na to jak tam lejou tequili do ohně nebo mít výklad ..:)

Maya vs Křesťanství
Zajímavá tolerance mezi oběma náboženstvími. Tolerují se, dokonce mívají i společné bohoslužby, kdy každý ctí svého boha. Dokonce mají i společné hřbitovy, kde každá rodina má svou hrobku, a jednou za rok jí namaluje nějakou barvou. Hřbitov tedy krásně dokresluje horizont za městem.

Žádné komentáře:

Okomentovat