2013-01-24

Xela, co jsem ještě nezmínil

Cestování po městě
MHD tu vypadá trochu jinak. Jezdí tu malé tranzity, kde je je řidič a někdo jako "lift boy" akorát vybírá za dopravu a řídí směr kam se jede. A takto tyto drobné tranzity krouží městem a vydělávají si na živobytí. Zajímavá je cena. Za trasu ubytování - autobusové nádraží cca 5km zaplatí cestovatel v taxi Q25 oproti tranzitu Q1.5 za osobu.

Kohoutky v koupelně
Už asi 3. místo kde mají prohozené barvy kohoutků. Takže na teplou vodu se čeká dlouho.

Autobusy
Ať už jedete jakýmkoli busem, platí následující poznatky:
- před nástupem na nádraží nebo na křižovatce jsou pomocníci, naháněči, co Vás směřují
- v případě chickenbusů proběhnou před nastartováním dva či tři žebráci
- před a klidně i v průběhu pomalé jízdy prodejce oříšků, sušených banánů, misek s tortilou a kuřetem. Nastoupí v předu a vystoupí vzadu.
- předchozí bod platí i při zastavení v jakékoli formální zastávce to stojí u oken a/nebo probíhají sebeplnějším busem. Prostě platí pravidlo 'n+1' cestujícího.

Odpadky a znečištění
Odpadkové koše tu moc nefrčí. Kolikrát hledám kam bych vyhodil plastovou misku. A pak koukám jak to řeší ostatní, když kolem mého okénka prolétne plechovka od cocacoli.. Tak to opravdu nedávam, skoro si začínám nabývat dojmu, že si myslí, že se to rozloží :((
Znečištění vzduchu v Xele je zatím největší co jsem v Guat. viděl. A občas je to dost i na chemičkou ostříleného 'Mosťáka'. Prostě diesel motor dává.

Ceny
Dost mě překvapily ceny. Najíte se zde za Q30 polední menu (jídlo pití a ovoce) samozřejmě i za více, ale oproti ChiChi je tu levněji. Pozn.: jídlo na ulici - tostádas, za Q5 je naprosto fenomenální.
Ubytování je jako jinde.Q100 za dvojpokoj s koupelnou. Nejlevnější je Casa Argentina, kde se na dormu vyspíte za Q35 na os.

Žádné komentáře:

Okomentovat