2013-01-15

Co jsem ještě o Floresu nenapsal

Zajímavost z rodinného prostředí
Co se oslav týká, rodiny mají svá vlastní trička. Je to tak, hloupě jsem se zeptal, v jakém hotelu to jíme, Věrka mi vysvětlila že to je prostě jen dresscode rodiny. Takže jsme opravdu jedli u někoho :-)

Na ulici se dobře najíte.
Je to tak, 3ks tortily asi 12cm průměr, a obložení dle vlastního výběru. Typické jsou například kombinace ředkvička rajče cibulka koriandr, nebo jakási ryba a koriandr, nebo jen červená ředkev. Žádná z chutí neurazí.

Není zde 'komerce'
Jasně, každý chce vydělat, ale lidé zde ve vás nevidí jen zlaté prase. Nenutí nic nikomu. Jsou přátelští a usměvaví. Podělí se o své znalosti, popíší recept, či ochotně poradí. Krásným příkladem budiž pan majitel co nám nabídl svou sváteční kávu (údajné jedna z nejkvalitnějších co se v guat. dává jen na export- věřil bych tomu, byla výborná. Z názvu si pamatuji jen O'Doro).

Kdo neslaví není ... Guatemalan...
Chytili jsme dvě oslavy. První byl již zmíněný karneval, druhá byla dnes - Křesťanský svátek jméno snad zjistím. Každopádně dělobuchy, petardy a rachejtle nesmí u oslav chybět. Hezká je i úcta ke stáří, která se bohužel v evropě pomalu vytrácí. A co víc. Po oslavě není vidět nepořádek, každý tu zametá, uklízí prostě si své městečko na ostrově hýčkají.

Wopa Flores Style
Většina žen je trošku při těle ale nemají z toho komplexy a neřeší to. Proč také maji charizma a umějí ho 'prodat'. Není výjimkou potkat místňáky běhat kolem ostrova, či lovit s podomácky vyrobenou harpunou v jezeře. Obdivuhodná je i kondička místních babiček. V ČR je lidem 65+/- a pomalu to 'balí' přestávají žít, sedí doma a nadávají na systém. Byť jsou zde starší a chudší lidé, obléknou se 'svátečněji' a jdou spolu na promenádu, popovídat pozdravit se, stále se pohybují a jsou vitální. Obdivuhodně temperamentní.

Bollo
Je místní specialita, kterou jinde v Guat. neseženete. Je mnoho variant. Ochutnal jsem kuřecí. Jedná se o kus kořeněného masa, zabaleného v kukuřičném těstě - jestli jsem to pochopil správně tak je to z uvařené a rozmixované kukuřice zahuštěné kuk. moukou vajíčkem a doplněné fazolkami. Často se peče v banánovém listu. První ochutnání jsem byl v rozpacích, ale nakonec mě ta chuť oslovila. Je to prostě delisimo:)

Guakamole snadno a rychle
Poslední příspěvek je jak jinak než o jídle. Guakamole je jeden z velmi oblíbených latinskoamerických předkrmů. Velmi často se servíruje pouze jako rozmixované avokádo dochucené solí. Tato varianta je spíše novodobou mutací pro turisty kteří nejí to či ono. Recept na originální guakamole je následující: avokado vydlabeme lžičkou, na drobno nakrájíme jarní cibulku, rajče (nebo alespoň trocha dužiny rajčete), koriandr, štáva z limetky, sůl a pepř. Rozmíchat a podávat s nachos - kukuřičné chipsy.
Zajímavostí je, že sami guatemalci používají nejraději avokádo mexické či Izraelské - které je údajně nejlepší. Místní avokádo je prý sladší a proto není pro guakamole ideální.

Tolik asi k Floresu, nádhernému místu v jezeře Peten Itza...

Žádné komentáře:

Okomentovat