2013-01-29

Ruiny Copánu

Ruiny starobylého Mayského města se nachází cca 10min chůze od centra. Vstupné je 15$, průvodce 25$ (a vyplatí se).

Nejprve projdete cestou, k parku a dozvíte se, že místní hondurasané dříve hojně pěstovali tabák a sušili ho v takovém 'rádoby seníku'. Protože šla cena výkupu dolů zaměřují se dnes hlavně na kukuřici a zeleninu.

U vstupu do parku je sídlo papoušků, kteří žijí volně v parku... ale dost řečí o ptákovinách.. jdeme na fakta o místních Májích...

Májové přišli na americký kontinent z Asie skrz Beringovu úžinu a postupně se usadili v oblastech od Mexika a střední Ameriky. Krom mnoha bohů věřili, že lidé pochází z kukuřice. Motiv kukuřičného klasu s vyrůstající hlavou se často objevuje na freskách. Jejich vyobrazení světa bohů a mrtvých je velmi podobné Egyptu. Podzemní říše mrtvých, přístupná skrze vodu, oproti říši bohů-nebe, do kterého se dostávali panovníci.

Trocha matematiky
Protože máme celkem na těle 20 prstů, používali dvacítkové soustavy. zápis byl třeba: proužek=5, tečka=1. Podobné motivy najdete i na Guatemalských bankovkách, kde je zápis zjednodušený, např. 100 je zapsán jako symbol 5 a symbol 20, tj 5x20=100.

Architektura & Archeologie
Začneme pěkné od základů. Město Copán bylo objeveno začátkem 19. století. Nevedly sem žádné cesty, doprava pouze na koni/osliku. Postupně byla zřízena malá runway, hojně využívána do pol. 20.století, pak z důvodu ochrany památek nahrazena silnicí. Velká část města (odhadovaná velikost asi 20hektarů) byla a i dodnes z velké míry je porostlá stromy. Části chrámového komplexu byly zaneseny bahnem z řeky protékající městem, proto archeologové odklonili část koryta řeky a začali s odkrývacími pracemi. Byly objeveny drenážní kanály, odvádějící vodu a odpad z města. Postupně se zjistilo, že zde jsou 4 vrstvy - období, či přestavby města. Tyto přestavby probíhali až na pár výjimek následujícím způsobem: stržení staré budovy, navýšení a srovnání základů a stavba nové stavby. Výjimku tvoří chrám kde je pohřben první král se svou družkou.
Stavby byly barveny červeně a chodníky  nádvoří/náměstí měli barvu přírodní bílé.
Stavby jsou často umísťovány ve směru východu/ západu slunce, obzvláště pak chrámy. Tím také symbolizují život vs smrt. Nádvoří, zvláště to hlavní, je stavěno obdobně jako amfiteátry, aby byla dostatečná akustika, když král promlouvá. Stavby v údolí patřily šlechtě, více do kopců byli situovány pro běžné občany. Palác byl krále. Mnoho z těchto staveb není odkryto z důvodu finanční náročnosti a to nejen výkopových prací ale i zajištění/uchování nálezů.

Kultura
Mayové nejvíce rozkvétali ve svém středním - klasickém období, 10-14 král (jestli si pamatuji dobře). Králové měli často v názvu slovo kouř např. Kouřící Jaguár apod. protože kouř signalizoval  komunikaci s bohy. K vizím králové požívali odvar z hub (obdoba nějakých halucinogeních lysohlávek).
Tradiční zábavou byla hra obdobná fotbalu, kde ke hře použili cca 3 kilový kaučukový míč, který se pokoušeli kolenem, lokty, boky či rameny postrčit na jeden z tří soch. Sochy byly umístěné po okrajích a ve středu nakloněného hřiště. Končetiny a hlavu nepoužívali z důvodu snadného zranění. Hrací části měli chráněny (chrániče, skoro bych řekl jak na ragby). Co trefa to bod. Vítězný team vybral jednoho hráče, jež byl obětován, což pro dotyčného byla pocta, proto byl vybírán někdo důležitý.
Pozn.: hra se lišila od mexických Mayu, ti se trefovali do jakési díry.
Pozn.2: míč svým tvarem připomíná také hlavu.

Popravy
Na kameném bloku, s odtokovými žlábky se popravovalo tak, že zvolený hrdina ležel na týlu. Pochopil li jsem správně překlad, neměli kovové nástroje, nože, sekery... ale využívali jadeitu a vulkanického skla upraveného do tvaru nástroje.

1 komentář: