2013-01-18

Čokoláda, Kardamon a Koriandr

Čokoláda
Mayská čokoláda je považována za jednu z nejlepších a musím říci, že je opravdu dobrá a ještě k tomu moderní, protože je BIO:-)

Kousek od našeho hotelu rostou kakaovníky, viz fotka. Jestli jsem správně pochopil postup, tak výroba je následující.....
Kakaovník dozraje, když je žlutý, uvnitř jsou kakaové boby, které se usuší. Pak jej praží a následně melou v kamenném mlýnku. Separují něco jako máslo a kakaový prášek. Potom máslo zahřejí přidají trochu kakaa, a třeba med, aby byla čokoláda sladká a celý proces projde varem.

Místní děti i staříci prodávají čokoládové placičky - kakaové skvrny velikosti mexického dolaru:) - kecám, jsou asi 7cm velké placky, dvě za Q5. Čokoláda je na chuť trošku hrubší ale jinak výborná. Mléko do ní nepřidávají, takže je spíše lehce hořká.

Koriandr
Také jsem viděl rostlinu koriandru volně rostoucí před parkem. Fascinuje mě, že tato bylinka je nedílnou součástí jídla ve více zemích s tropickým klimatem. Zkusím zjistit jestli ho používají i jinak.

Kardamon
Nádherně voní když se čerstvě utrhne. Místní lidé jej používají jak při běžném vaření tak i jako lék. Nejčastěji jako čaj při problémech s žaludkem a zažívání.

Žádné komentáře:

Okomentovat